10 skäl till varför EPDM är hållbart 🌿 👇🏻
När det gäller hållbara byggnadslösningar är EPDM definitivt en banbrytare.
Här är 10 skäl till varför EPDM är rätt val för dina projekt:
✅ Hållbarhet: EPDM är känt för sin exceptionella livslängd, vilket minskar behovet av frekventa byten eller reparationsarbeten.
✅ Låg resursförbrukning: Produktionen av EPDM kräver färre råvaror jämfört med andra material, vilket främjar resurseffektivitet.
✅ Återvinningsbarhet: EPDM kan återvinnas, vilket minimerar mängden avfall och stöder miljöskydd.
✅ Låg energibalans: Produktionen av EPDM kräver mindre energi, vilket resulterar i en övergripande lägre miljöpåverkan.
✅ Motståndskraft mot väderpåverkan: EPDM motstår UV-strålar, ozon och andra miljöfaktorer, vilket bidrar till en längre livslängd.
✅ Låga underhållskrav: Tack vare dess hållbarhet krävs minimalt underhåll, vilket sparar resurser och tid.
✅ Tätning: EPDM ger utmärkta vattenavvisande egenskaper, vilket minimerar risken för vattenskador.
✅ Flexibilitet: Flexibiliteten hos EPDM förenklar installationen och hjälper till att minska arbete och ansträngning.
✅ Miljövänlig installation: EPDM kan ofta installeras utan öppen låga, vilket ökar arbetssäkerheten och minskar utsläppen.
✅ Livscykelkostnader: På grund av dess hållbarhet och låga underhållskrav kan de totala kostnaderna minskas på lång sikt.
Låt oss forma byggbranschens framtid tillsammans på ett hållbart sätt! 💚
Frequently asked questions.
Vanliga frågor
Här har vi samlat de vanligaste frågorna som man har när det gäller EPDM och dess fördelar.
Hybridsammansättning: RESITRIX® kombinerar det bästa av två världar: hållbarheten och flexibiliteten hos EPDM-gummi med robustheten och bearbetbarheten hos polymermodifierad bitumen.
Lång livslängd: RESITRIX® är certifierat av Süddeutsches Kunststoff Zentrum (SKZ) för att ha mer än 50 års livslängd. Detta gör den till ett idealiskt val för långsiktiga vattentäta tillämpningar.
Mångsidighet: RESITRIX® kan läggas på nästan alla underlag, inklusive betong, metall, trä och asfalt. Den är också lämplig för användning i olika klimat och applikationer.
Enkel installation: RESITRIX® kan svetsas med en varmluftspistol, vilket eliminerar behovet av öppen låga vilket gör den säker och enkel att installera.
Hållbarhet: RESITRIX® är EPD-certifierad, DGNB-kompatibel och Green Label-certifierad. Den är också rankad som en av de bästa produkterna för användning på platta tak vad gäller nytta för miljö och hälsa, eftersom inga skadliga kemikalier släpps ut i ekosystemet.
Det finns omfattande tätskiktsgarantier som garanterar att:
- Utan kostnad tillhandahålla nödvändigt ersättningsmaterial och tillhörande produkter under en period på 10 år + 5 år från tidpunkten för den ursprungliga materielleveransen.
- Ersätta rimlig och specificerad arbetskostnad för reparation och utbyte av levererat material, till de taxor som är praxis på orten och i branschen.
- Ersätta eventuella skador som drabbar tredje person, både kroppsliga och skador på fastigheter och maskiner.
- Tätskikt gjorda av EPDM appliceras enbart av certifierade entreprenörer som utbildas och certifieras i Sverige i Takcentrums Tätskiktsakademi vilket säkerställer täta och trygga tak.
- Tätskikt gjorda av EPDM appliceras med varmluftsvets eller limmas mot underlaget. Vid installation av tätskikt gjorda av EPDM på tak förekommer ingen öppen låga. Detta är ett viktigt element i säkerhet och miljö aspekt. Varmluftsvetsning kan utföras ner till ‐10 °C. Tätskikt gjorda av EPDM är svetsbar under alla väderförhållanden.
- Alla skarvar svetsas säkert och ger ett sammanhängande säkert och tätt tätskikt. Detta är inte minst viktigt med tanke på det estetiska utseendet.
- Svetsbarheten är inte begränsad till skarvytorna eller någon annan speciell del av mattan. Hela mattan är svetsbar.
- De flesta tätskikt gjorda av EPDM är svetsbar under hela sin livslängd. Behöver någon del av taket justeras efter en tid ex tillbyggnad, genomföring etc så svetsar man enkelt nytt tätskikt på ”gammal” del av taket. Tätskikt gjorda av plast (PVC) visar inte samma flexibilitet när det gäller reparation av befintligt tak.
- Tätskikt gjorda av EPDM är Kostnadseffektiva sett till underhåll, kvalité och livslängd. Underhållet är minimalt och räknar man på hela takets livslängd så är EPDM verkligen unikt och det mest kostnadseffektiva alternativet.
- Ska man leta nackdelar för tätskikt gjorda av EPDM så är de kanske något dyrare som material. Men bara om man ser till själva materialkostnaden utan att se till installationskostnad och livslängd.
- Livslängd, minimal miljöpåverkan och funktionssäkerhet är de starkaste argumenten till att beställare väljer tätskikt gjorda av EPDM. Man vill helt enkelt ha ett miljövänligt, säkert, problemfritt och långlivat tak.
- Ur miljöaspekt så är ett gummimembran mer miljövänligt än både bitumenbaserade tätskikt och PVC.
- Tätskikt gjorda av EPDM är återvinningsbara, underhållsfria och hållbara.
- EPDM är återvinningsbart och kan användas som bränsle efter många decenniers användning på tak.
- Tätskikt gjorda av EPDM innehåller inga mjukgörare, inget klor och kommer inte att krympa av värme eller ålder.
- Unik hållbarhet och livslängd.
- Tätskikt gjorda av EPDM avger ingen giftig rök i händelse av brand.
Tätskikt gjorda av EPDM krymper inte och är dimensionsstabila i ett temperaturspann mellan ‐40 till +120 C. Tätskikt gjorda av EPDM har permanent flexibilitet och är underhållsfria. Dessa tätskikt är perfekta för byggnader med rörelser eller som skydd under gröna tak och sedum.
- Bitumenbaserade tätskikt reagerar på tempreturförändringar och expanderar/krymper till en viss mån, vilket är en klar nackdel.
- Tätskikt gjorda av EPDM är resistent mot och klarar exponering mot ozon, UV‐och IR strålning.
Ett gummimembran (inte att förväxlas med det man i dagligt tal kallar duk eller PVC) har en överlägsen livslängd i jämförelse med bitumen baserade tätskikt men även PVC. I tätskikt gjorda av EPDM finns varken klor eller några mjukgörare som efter en tid ger sig av och gör materialet sprött. Vid åldringstester som gjorts på tätskikt gjorda av EPDM visar tester att EPDM har en förväntad livslängd på över 50 år. Den maximala livslängden för PVC är 25 år.
Bitumenbaserade tätskikt/takpapp har funnits på marknaden länge vilket kan räknas som en fördel men å andra sidan så vet man också att dessa produkter varar i högst 25 år. Takpappen är inte det mest miljövänliga alternativet och att kvalitén på prestandan för dessa produkter varierar beroende på klimat och temperaturförändringar.
Att jämföra tätskikt gjorda av EPDM-gummi med ett bitumenbaserat tätskikt (takpapp) är principiellt fel, då man jämför två helt olika material som har helt olika egenskaper.
• Tätskikt gjorda av EPDM har väldigt specifika och fördelaktiga egenskaper med avseende på kvalité, livslängs och miljö jämfört med traditionella bitumenbaserade tätskikt som takpapp.
- Förväntad livslängd på över 55 år
- EPDMs egenskaper förändras inte över tid.
- Tätskikt gjorda av EPDM har en permanent flexibilitet på över 50 år.
- De flesta EPDM produkterna (Resitrix, Evalastic) är svetsbar under alla väderförhållanden.
- De flesta EPDM produkterna (Resitrix, Evalastic) är varmluftsvetsbara under hela sin livslängd.
I EPDM finns det inga mjukgörare som ger sig väg och gör materialet sprött. Materialet behåller sin flexibilitet/elasticitet hela sin livslängd och det är under en tid av minst 50 år. Ur miljöperspektiv så är EPDM att föredra framför bitumen. Green Peace skrev redan 1997 i Green Building Digest, nr 14 under ”Best Buy” att förstahandsvalet är sadeltak men som andrahandsval så är det EPDM som är det bästa tätskiktet man kan välja.
EPDM är ett syntetiskt gummi, tillverkat av en sampolymerisation som man får från etylen och propen i raffinaderier. För tillverkning av takprodukter och tätskikt passar detta utmärkt då man kan ”manipulera” molekylstrukturen och utforma konstruktionen av polymererna till att det inte finns någon dubbelbindning i huvudkedjan vilket ge en polymer som inte bryts ned av UV-ljus eller Ozon som åldrar och bryter ned polymera material över tiden. Vilket ger en lång livstid och EPDM har bevisad livstid och funktion som takmaterial på över 50 år.